dimecres, 16 de juny del 2010

Viatge a Brussel·les: la llengua


Brussel·les té dues llengües oficials: el francés i el neerlandés.

Tots els noms dels carrers apareixen en les dues llengües. La llengua predominant a la regió és el francés (90%) i continua creixent conforme progressa la UE.

El francés de Brussel·les presenta un accent i vocabulari particular, enriquit per paraules neerlandeses i angleses.

El nerlandés parlat a Flandes es diferencia amb el neerlandés parlat als Països Baixos en la pronunciació.

El dialecte brussel·lenc Brusselse Sproaek o Marollien és una rica combinació de neerlandés i francés amb una mica d'espanyol i inclús d'hebreu.


Paraules en francés i neerlandés


Oui-Ja (si)

Non-need (no)

Bonjour-dag (hola)

Je m'apelle-Mijn naam is (em dic...)

S'il vous plaît-alstublief ( si us plau)
Una de les curiositat que ens van explicar a la visita al Parlament Europeu és que a l'hora de votar ho fan amb +, - o 0,és a dir, + per votar a favor, - per votar en contra i 0 abstenció. D'aquesta manera estalvien temps en traduir cada resposta de les 23 llengües oficials.
També ens van repetir moltes vegades que el lituà es traduia a l'anglès, com a llengua pont, i després es tradueix a les altres llengües.

EXEMPLES DE PRÀCTIQUES A L'AULA

Durant tots aquests mesos hem realitzat pràctiques a l'aula per tal de veure diferents maneres de treballar sobre Europa i la UE amb els nens.

Hi ha moltes maneres i molt diferents perquè als nens no els resulti pesat parendre noms i mapes.

Només són un petit exemple de tot el què hem après fent aquesta optativa.

dimarts, 8 de juny del 2010

Bloc del alfiler al elefante


He visitat elpaís.com i he arribat al bloc del periodista Lluís Bassets.




El que ha comentat avui sobre la crisi que ens afecta m'ha semblat interessant i he fet un comentari exposant el que jo pensava sobre el tema. Ell l'ha titulat "El puñetazo de la mano invisible".

dimecres, 12 de maig del 2010

EL PARLAMENT EUROPEU DE BRUSSEL·LES

El Parlament europeu és el cos parlamentari d'elecció directa de la Unió Europea. Juntament amb el Consell de la Unió Europea formen el cos legislatiu de major rang a la UE.



El Parlament no té iniciativa legislativa però poseeix dret de vet en determinades àrees. Aprova el pressupost anual de la UE i té la última paraula pel que fa a despeses considerades com a no obligatòries.



El Parlament està integrat per 736 eurodiputats dels quals 50 són eurodiputats espanyols.


El Parlament de Brussel·les també es coneix amb el nom de Espace Léopold és la seu secundària de l'òrgan més simbòlic de la UE. Es troba a un agradable i cosmopolita Barri d'Europa. Tot i que el primer edifici del Parlament europeu es troba a Estrasburg, el Espace Léopold es va habilitar perquè els representants de la UE no tinguessin que desplaçar-se contínuament. Per altra banda, al Parlament de Brussel·les només s'hi celebren sessions no plenàries, sessions especials i reunions preparatòries i complementàries.





dijous, 6 de maig del 2010

Tractat de Schengen

Segons la definició de l'enciclopèdia catalana el Tractat Schengen és:

"Acord signat a Schengen (Luxemburg) el 1985 per la República Federal d'Alemanya, França, Luxemburg, Bèlgica i els Països Baixos, que establia i regulava la lliure circulació de béns, serveis i persones a l'aleshores anomenada Comunitat Econòmica Europea. El 1990 tingué lloc una ampliació del tractat en matèria de seguretat, coordinació policíaca i immigració de països tercers. Als membres originals s'adheriren Itàlia (1990) —que s'hi incorporà plenament el 1998—, Espanya i Portugal (1991), Grècia (1992) i Àustria (1995). Després de l'entrada en vigor del tractat (1 de juliol de 1995), s'hi adheriren Dinamarca, Suècia i Finlàndia (1996), i Noruega i Islàndia obtingueren l'estatut d'estats associats. Tot i ésser membres de la UE, la Gran Bretanya i Irlanda se n'han mantingut al marge."

El 21/12/2007 va sortir una notícia on s'informava de l'ampliació dels països que formaven part d'aquest tractat.

D'altra banda també hi ha qui no està d'acord amb tot el que es pugui dir sobre aquest tractat ja que encara hi ha infraestructures que delimiten la frontera entre dos països i on hi ha uns controls. Com en tota polèmica hi ha qui contesta a qualsevol crítica per defensar les seves idees.

Per acabar anomeno un petit resum sobre el Tractar de Schengen:

  • supresió de controls fronterers a les fronteres interiors comunes.
  • conjunt de normes comunes aplicables als ciutadans que creuen les fronteres exteriors dels Estats membres que formen part de l'espai Schengen.
  • separació, a les terminals dels aeropuerts, entre els ciudans que viatgen per l'interior del espai Schengen i els que arriben de països situats fora d'aquest.


Per ampliar la informació podeu anar a la pàgina europea que detalla molt bé tots els aspectes del tractat.


9 de maig: Dia d'Europa


El 9 de maig de 1950 es va crear el què actualment es coneix com a Unió Europea. És per aquest motiu que el dia 9 de maig s'ha convertit en el símbol europeu conjuntament amb la moneda única (euro), la bandera i l'himne.
El dia d'Europa, en molts llocs, es celebren activitats per acostar la ciutadania a Europa. Cada any es crea un cartell per aquest dia.

M'ha fet gràcia trobar que a un institut de Roses tenen el dia programat amb diferents activitats relacionades amb el Día d'Europa.Jo, personalment, no he sapigut de la celebració d'aquest dia fins que no he fet aquesta optativa.

Val a dir que aquest any és l'any europeu per la lluita contra la pobresa i l'exclusió social

Espero que com a futures mestres que serem i després de tot què estem aprenent fent aquesta optativa no oblidem que també som eurepees i que hi ha moltes coses que podem fer i ensenyar sobre la UE.

dimarts, 4 de maig del 2010

Pensem un lema i un símbol per a la UE

Una de les pràctiques que es poden fer a l'aula i que nosaltres hem fet, és pensar un possible lema i símbol per a la UE. Molts països o regions tenen un lema. Per exemple Catalunya :"Som i serem" i Bèlgica "L'union fait la force".


Per a la UE hem pensat en el lema: "Units per avançar" ja que la UE la forma 27 països amb els mateixos interessos. Un possible símbol podria ser el roure ,ja que és un arbre fort, i que les fulles del qual fossin cadascuna de les banderes dels països que formen la UE.

Aspectes a recordar sobre la Unió Europea

  • La Unió Europea és una organització actualment de 27 països europeus que pretén aconseguir la pau i la prosperitat econòmica a través de polítiques econòmiques i socials comunes. Hi ha 23 llengües oficials. La UE va néixer fa poc més de 50 anys amb la creació de la CECA(Comunitat del Carbó i l'Acer) fundad per Alemanya, Itàlia, França, Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg (Benelux). Els 27 països que actualment formen la UE són:

Alemanya, França, Bèlgica, Luxemburg, Països Baixos, Itàlia, Dinamarca, Irlanda, Regne Unit, Grècia, Espanya, Portugal, Àustria, Finlàndia, Suècia, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Polònia,Rep.Txeca, Malta,Xipre, Bulgària, Romania.

  • Les institucions comunes de la UE són: El Parlament Europeu que controla el pressupost de la UE i La Comissió Europea que proposa noves polítiques i nova legislació. Hi ha altres institucions com El COnsell de la UE que és la principal institució de decisió i El Tribunal de Justícia que aclareix dubtes de la normativa europea.

  • EDUCACIÓ:
Programa d'aprenentatge permanent: millorar la qualitat de l'educació.
Programa commenius: d'infantil a secundària, mestres, personal vinculat,...
Programa Erasmus: universitaris.
Programa Leonardo Da Vinci: formació professional.
Programa Grundtuig: adults.
Programa transversal: llengües i TIC.
Programa Jean Monnet: entitats que vetllen per la integració europea.

  • Hi ha un mercat únic on totes les empreses de la UE poden comprar, fabricar o vendre sense cap tipus de barrera dins la UE. Igualment amb la lliure circulació de persones que poden viure o treballar en qualsevol lloc de la UE.
  • Solidaritat entre els països membres de la UE, amb altres països del món. Treball per la pau i la democràcia, política d'igualtat i sostenibilitat.

dilluns, 22 de març del 2010

CURIOSITAT




Sí sí, heu vist bé.És un bitllet d'un milió d'euros.Per sort o per desgràcia( crec que per sort)no és legal.

L'any 2002 per commemorar l'entrada d'Europa a la zona EURO es va "dissenyar" el bitllet com a peça per col·leccionistes.Està imprès en genuí paper moneda i amb la mateixa tècnica de offset i els mateixos mecanismes de seguritat que els bitllets reals.Cada bitllet es venia per 18 dòlars. Si algú tingués molt d'interès podria comprar el bitllet per internet.La sèrie consta de 150000 bitllets de col·lecció.

M'ha semblat interessant compartir-ho amb vosaltres.
Fins aviat!

dimecres, 17 de març del 2010

Mapa d'Europa




He trobat una activitat titulada "Juego de la geografía:Europa".Tracta de clicar sobre el mapa el país corresponent.
Potser un inconvenient és que el joc és en anglès però penso que es pot treballar transversalment Europa a altres assignatures.

Ja em direu què en penseu.